Odoo Partner Days 2023

12 травня Odoo S.A. провели  День партнера, який зібрав понад 500 учасників з Європи та Африки у бельгійському офісі Odoo у місті Louvain-la-Neuve.   

З України учасниками цієї події були компанії – партнери Odoo – Self-ERP, «Єдина точка доступу»  та ERP Ukraine

Основний лейтмотив зустрічі – всебічна співпраця між партнерами всередині ринків, на яких вони працюють, з іншими партнерами та з Odoo. 

Ми попросили безпосередніх учасників події – СЕО компанії Self-ERP Олену Кузьмічову та бізнес-аналітиків Self-ERP Ірину Вовчук і Наталію Катеринець – поділитись інсайдами з цьогорічного Partner Days. Найцікавіші з них розповідаємо вам.  


Кілька цифр про компанію Odoo S.A. сьогодні…  

Близько 3 тисяч працівників. Понад 5 тисяч партнерів у різних країнах, з них майже 2 тисячі – це партнери рівня Gold, Silver та Ready, решта мають статус Learning. Вже 10 мільйонів користувачів!  



Минулого і цього року компанія активно освоювала нові ринки, відкриваючи офіси в Бразилії, Італії, Кенії, Австралії, Іспанії, Німеччині (загалом на цей момент працює 19 офісів у 14 країнах). Наступним буде відкриття офісу в Індонезії. 



Нова цінова політика, оголошена Odoo S.A. 6 місяців тому, забезпечила зростання доходів компанії: за 2022 рік – на 57%, за перший квартал 2023 року (зазвичай І квартал – найменш активний) – одразу на 46%.  

Ефектом нової цінової політики компанії є і залучення більшої кількості клієнтів -  щомісячна кількість укладених контрактів зросла вдвічі – від 2 до понад 4 тисяч. А ще цікава деталь – зміна у поведінці покупців щодо вибору кількості користувачів. Якщо до нової моделі прайсингу середня кількість користувачів у базі була 20, то на сьогодні – 10. Чому так? Клієнти чекають, не заводячи усіх користувачів в базу до закінчення процесу впровадження (який триває в середньому 6–7 місяців), і далі діють, орієнтуючись на актуальну цінову політику Odoo. Адже тепер компанія оголошує прайсинг на рік. 


Які виклики стоять перед Odoo сьогодні? 

Зміна цінової політики призвела не лише до того, що змінилась купівельна поведінка, з’явились нові клієнти, а й зробила пріоритетом розбудову служби підтримки користувачів (Support). Адже крива зростання запитів до підтримки повністю відтворює криву зростання кількості користувачів. Це нинішній виклик для Odoo (понад 20 тисяч тікетів до опрацювання щомісяця) і одна з причин, чому Фаб’єн майже на рік п​ереїхав до Індії, маючи на меті масштабувати команду для швидшого вирішення проблем зростання компанії. Окрім того, компанія активно працює над оптимізацією внутрішніх процесів, а також відкрила відділ підтримки в Іспанії, планує і в інших країнах. 

 Стратегія Odoo на найближче майбутнє передбачає рух від малого та середнього бізнесу в бік великого – з напрацюванням відповідної методології впровадження, покращенням продукту та допомогою партнерам у розвитку нових ринків.  

Насьогодні компанія усвідомлює, що вона є реально невеликим гравцем порівняно з SAP чи Microsoft. Тому для того, щоб змагатись не тільки на ринку SME, але і MMС, критичним буде підтримання зростання насамперед через екосистему, спільноту та партнерів.   

Зараз спостерігається різке збільшення кількості Золотих партнерів Odoo, оскільки продукт покращується, а впізнаваність бренду зростає. Проте, на думку компанії, золотий рівень має бути призначений для найдосвідченіших партнерів, які досягли значного розміру і здатні успішно впроваджувати Odoo у великих масштабах. 

Тому Odoo оновлює вимоги до партнерів, щоб вони відповідали реаліям ринку, підвищуючи KPI для Срібного та Золотого партнерів. Передусім це стосується щорічної кількості нових користувачів Odoo, залучених партнером, та кількості сертифікованих спеціалістів партнера, оскільки це прямо впливає на успішність впровадження ERP Odoo клієнтам.

Справедливо, що партнер, який продає проєкт, але не може успішно його реалізувати, втрачає користувачів, яких він залучив. Коефіцієнт утримання для Срібних та Золотих партнерів має бути не нижчим ніж 70–80% (його розраховують діленням загальної кількості активних на цей момент користувачів, залучених партнером за останні 3 роки, на загальну кількість користувачів, залучених партнером за останні 3 роки).  

Нинішнім партнерам Odoo надасть пільговий період до 1 квітня 2024 року, впродовж якого вони можуть покращити показники відповідного до нових вимог для Золотих і Срібних партнерів.

У ERP Odoo 17 очікується багато нового згідно з Roadmap, але виберемо найважливіше... 

User Interface: нова тема бекенду, розширені можливості пошуку (зокрема, використовуючи and та or в пошуку), повний редизайн користувацького інтерфейсу, з багатьма покращеннями щодо зручності використання.


POS (точка продажу): клієнти зможуть розміщувати замовлення або через планшети, викладені на вході в точці продажу, або скануючи QR-код за доп​омогою мобільного телефона. Оплата також буде оброблятися, стане можливим розділення чека​

​Appointments: новий дизайн інтерфейсу, з можливістю управляти ресурсами,  а для відвідувачів – можливість переглянути розклад і бронювати тенісні корти, конференц-зали, столики в ресторанах, а також оплатити бронювання.​​

 

Sales (Продажі): новий інструмент – Sales catalog, щоб створювати комерційні пропозиції на льоту під час відвідування клієнта:


Invoicing (Виставлення рахунків): з’являється можливість часткової оплати для підтвердження замовлення.

Subscription (Підписки): з’явиться можливість регулярної доставки продуктів, що зберігаються, в рамках послуги підписки.

Spreadsheet (Електронні таблиці): можливість ділитися знімками своїх електронних таблиць зі співробітниками для ознайомлення.

HR: на основі відвідуваності та робочого графіку, Odoo зможе автоматично обчислювати понаднормові години персоналу.

Knowledge (Знання): в цьому додатку з’явиться можливість створювати кастомні бази даних всередині статей і відображати їх у вигляді канбанів, списків, календарів, ...

Решта новинок – тезово: 

  • ​пошук у чаті, 
  • додавання відео на сайт, нові форми веб-сайту, контроль над шрифтами сайту, 
  • відмова від розсилки з електронної пошти, 
  • налаштування форми події, ​
  • підтримка GIF-файлів, 
  • відображення підзадач проєкту, позначення завдань проєкту як виконаних та інше.  


Основний посил Odoo S.A. до партнерів – 

«Культивуйте те, що робить вас особливими»! 


Співпрацюйте по проектах з іншими партнерами, зокрема всередині національних ринків, користайтеся їхнім досвідом, додавайте свою експертність!

Цікаво, що найяскравішими враженнями учасників (СЕО та бізнес аналітиків компанії ​​​Self-E​​R​P) від події стали надихаючі зустрічі з членами команди Odoo S.A і партнерами – на презентаціях, майстер-класах, розмовах - і відчуття, що мета цих людей не просто «продавати» послуги, а створювати цінність для користувачів та клієнтів.

P.S. Нагадаємо, що вебінар від Odoo S.A. для партнерів можна переглянути за посиланням